Betonarme II
Bu dönem bu muhteşem dersi alma şerefine ben de eriştim. Aman da ne mutlu oldum:)) Yanlış anlaşılmasın dersi içerik olarak seviyorum, fakat projeler stres yapıyor. Gerçi bunu söylemesi gereken son kişi ben olmalıyım, sağolsun Necmettin Hoca öyle anlayışlı davranıyor ki ben de teslimleri geciktirdikçe geciktiriyorum. Onun anlayışını bu kadar suistimal etmek de ayrıca canımı sıkıyor. Bu dersi ileride alacaklar için bir kaç tavsiyede bulunayım, Necmettin Hoca şiddetle tavsiye edilir 🙂 diğerleri hakkında bildiklerimi yazayım, Zeki Hoca sanırsam projenizi her teslimde en az 1 saat inceleyip sorular soruyormuş, beğenmeyip elinize geri veriyormuş, diğer hocalar da teslim günü hakkında çok katı diye biliyorum. Bir de geçenlerde Turgut Hoca bizim derse 2 saat gelmişti, oradan edindiğim izlenime göre kendisi sempatik bir insan gibi geldi bana. Fakat konuyu powerpoint sunusu ile anlattı. Bu şekilde sözel olarak daha çok bir şeyler anlatsa da ben bir çok arkadaş gibi eski düzen kara tahta kullanılmasından yanayım. Bu konuda Necmettin Hoca inanılmaz başarılı. Tahtaya tebeşirle öyle şekiller çiziyor ki ben bir kız olarak elimdeki cetvele rağmen deftere çizdiğim şekle bakıp utanıyorum. Uzun lafın kısası her kimden almış olursanız olun anlatılanı öğrenmeden inşaat mühendisiyim diye dolaşamayacağınız bir ders bu betonarme dersi. Buna karşılık sadece 2,5 kredi olması acayip derecede komik, özellikle aldığımız onca su dersinin 3’er kredi olduğu düşünülürse !!! Her neyse ben gelecek dönemlerde dersi alacaklar için hazırladığım excel tablolarını ve elimdeki diğer kaynakları aşağıya ekliyorum. Herkese kolay gelsin…
Bölüm 1:
Çatı katı döşemelerinde yalnızca yüklerin hesaplanması ve 1. Normal kat döşemelerinde taşıyı sistem ve betonarme hesabının yapılarak, kalıp ve donatı krokilerinin 1/50 ölçeğinde çizilmesi. Tali kiriş bulunan döşemelerde hareketli yük 1.5 kN/m2 arttırılacaktır.
Benim bu teslim 17 sayfa sürdü, ‘hesap olarak içlerinde en kolay olanı bu bölümdü’ diyebilirim. Fakat kalıp planını çizme işi beklediğimdan uzun sürdü. Çizim yaptığım masa bu işe uygun olmayınca işler daha da uzadı. Size önerim Kalıp planını önce autocad ile çizip eskiz kağıdı ile üzerinden kopya çekmeniz. Böylesi çok daha pratik olacaktır.
Bölüm 2:
– Çerçevelerin boyutlandırılmasının yapılması
– 1. normal kattaki C-C ekseninin çerçeve kirişi olarak statik hesabının yapılması. Taşıyıcı sistem hesaplarının kat çerçevesi olarak Cross yöntemi ile yapılarak elverişsiz yükleme durumlarına göre eğilme momenti ve kesme kuvveti diyagramlarının çizilmesi.
Hesabı yaklaşık 37 sayfa süren bu bölüm benim için hiç bir zaman tam olarak bitmedi 🙂 Elverişsiz yükleme kısımları özellikle çok zaman harcadı. İlkini elle diğer 3 yüklemeyi ise excel tablosu ile yaptım. Hazırladığım tabloyu aşağıya yüklüyorum, kendi birim deplasman sabitlerinizi ve ankastrelik momentlerinizi gerekli yerlere yazarsanız sonuç otomatik olarak karşınızda olacak. Bu iyiliğimi unutmayın 😛
Cross Tablosu
Bölüm 3:
-y-y doğrultusu boyunca etkiyen ve her kata gelen deprem kuvvetlerinin Muto Yöntemi ile hesaplanıp, 1. Normal kattaki C-C ekseni çerçevesi için M,V,N diyagramlarının elde edilmesi.
– C-C ekseni çerçevesinde düşey ve yatay yük etkilerinin süperpozisyonunun yapılması
Yaklaşık 18 sayfa hesap yaptığım bu bölüm mantık olarak kolay bir bölümdür. İhtiyacınız olacak diğer 2 excel tablosunu yine aşağıya ekliyorum. Tabloları muhteşem excel yeteneğimle hazırladığım için hata falan varsa diye kontrol etmenizi öneririm 😛
Bölüm 4:
– 1. Normal kat C-C ekseni çerçevesinin betonarme hesabının yapılması ve donatı krokilerinin çizilmesi.
– Kiriş donatıların çizimleri 1/20, kolon yerleim planı ve donatı resmi 1/20 – 1/50 ölçeklerinde yapılacaktır.
Bana göre dananın kuyruğunun koptuğu bölüm bu bölümdür. Eğer benim gibi 2. bölümde elverişsiz yüklemeler sonucu oluşan moment ve kesme kuvveti diyagramlarını çizmemişseniz bir de bunlara deprem etkilerini süperpoze etmemişseniz kalem oynatamayacağınız bu bölüm hali hazırda benim de masamda yatıyor 🙁 Çok şükür ki şu an bu bölüm için gerekli tüm hesapları tamamladım artık bugün bu bölümü bitirebilirim… Tamam çok iyimser oldu bu günlerde ya da bu hafta biter demek istedim 😛
Bölüm 5:
– Merdiven hesabı yapılacaktır ve donatı krokisi 1/20 ölçekte çizilecektir.
– C-C eksenindeki temellerin hesabı yapılacaktır, temel kalıp planı 1/50 ölçeğinde, donatı çizimleri ise 1/20 ölçeğinde yapılacaktır.
Bölüm 6:
Çizimlerin toplu olarak teslim edilmesi…
Betonarme 2 sınav soruları;
betonarme 2 nini uygulamalarını paylaşabilir misin?
Yasemin yaptığın bu paylaşım için seni gönülden kutluyorum. Şuan kütüphaneden yazıyorum, benim güzel günümü şenlendirdin, sana da aynısını dilerim.
teşekkür ediyorum gözlerinden öperim.
Yasemin. Dilerim çok başarılı bir geleceğin olur. Bu çok güzel paylaşımların için sana içten teşekkür ediyorum.
Yasemin hanım çok teşekkürler paylaşımlarınız için. İş hayatınızda başarılar
mrb betonarme 1 ve 2 sınav sorularının çözümüne ihtiyacım var sizde var mı acaba?
Bu Soruların Cevapları var mı?
merhabaa yaptığınız çalışma güzel hoşta ,bir öğrenci olarak sadece sorular değil cevapların da önemli olduğunu bilmeniz gerekmiyor mu? eğer cevapları da ekleyebilirseniz harika olur ..
ellerine sağlık yasemin. böyle bizlerle paylaştığın için.allah razı olsun.
bu kadar basit betonarme sınavı yapılmaz !!! siz itüsünüz ! bizim mkü’deki sınav sorularını görse herhalde itü öğrencileri ağlayarak geri kaçar …
çok teşekkür ederim yasemin hanım.exellerin yardımı oldu.
Güzel bir site
Düşünceni paylaş!
Son Eklenen Yazılar
Kategoriler
Arşiv
Etiketler
almanca alışveriş bilişim bilişim teknolojileri zirvesi block blog cad Dersler ders notları dil öğrenmek döküm etkinlik Etkinlikler eğitim imal usulleri inşaat jeolojisi inşaat mühendisliği inşaat mühendisliği dersleri inşaat mühendisliği stajı Kampüs kaynak hesabı kişisel lisansüstü makina elemanları makina mühendisliği dersleri mühendislik proje staj talaşlı imalat Teknik teknik gezi teknoloji uygulamalar vize vize soruları web wordpress wordpress tema yabancı dil yapı işletmesi yapı sektörü yarışma çizim ödevler İtüSon Yorumlar
En Çok Yorumlanan Yazılar
Bağlantılar