Ana Sayfa » Anasayfa2, İtü

İtü İnşaat Mühendisliği

30 Temmuz 2008 10 Yorum

Bu aralar herkeste bir tercih yapma heyecanı var, tahmin ediyorum. Adaylar tercih edecekleri bölümlerin taban ve tavan puanlarının yanında okulların yurt imkanları, iş bulma olanakları, eğitim kalitesi, Türkiye genelindeki yeri gibi bir çok konuda bilgi almak istiyorlar. Bizim okulda da İTÜ Tanıtım Günleri çerçevesinde adaylara okulun tanıtımı yapılıyor ve sorular cevaplanıyor. Ben de burda kendi bölümümle ilgili olarak bilgi vermek istedim. Mimarlık eğitimini de dahil ettiğimde yaklaşık 9 senelik İtü’lüyüm. Sanırım İtü hakkında yorum yapmak için yeterince tecrübe edinmişimdir. “İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye’de mühendislik eğitimi veren en köklü kurumlardan biridir.” şeklindeki edebiyatları bir tarafa bırakıp lafı uzatmadan kendi bölümümden bahsetmek istiyorum. Bu arada daha önce şu yazımda mimarlık ve Taşkışla ilgili birkaç düşüncemi yazmıştım. Bu nedenle mimarlık bölümünü tekrar ele almak istemiyorum. Eğer bölümle ilgili detaylı bilgi istiyorsanız onları da bölümün web sitesinden edinebilirsiniz.  Bunun dışında benim eklemek istediklerim olabilir belki. Öncelikle neden İtü’yü tercih ettiğimden bahsedeyim.

Belki daha önceden de burada bulunmam nedeni ile bir defa İtü’yü tanıyorum. İstanbula alıştım. Burayı seviyorum yani. Öss’de aldığım puan ile Odtü inşaat mühendisliğini de seçebilirdim. Orası kötü anlamında söylemiyorum elbette ama özellikle inşaat mühendisliği alanında İtü’den daha iyi bir yer olduğunu düşünmüyorum. Boğaziçi’nden bahsetmeyeceğim bile. Sonuç olarak burası için oldukça fazla puan almış olmama rağmen ilk tercihimle geldim ve hiç pişman olmadım.

İtü inşaat Mühendisliği 2007 taban ve tavan puanları, yerleşenlerin cinsiyetleri hatta burçlarına kadar herşeyi bu sitede bulabilirsiniz. Cinsiyet konusuna özellikle değindim. Genelde inşaat mühendisliği kızlara pek yakıştırılmaz. Geçen yıl kazanan 226 kişiden 23’ü kız öğrencilerden oluşuyor. Yani bizim fakülte daha çok erkek ağırlıklı. Makina fakültesi de bizim gibi erkek ağırlıklı. Fakat şunu da söylemeden edemeyeceğim: bu yıl mezun olanlardan dereceye giren ilk on öğrenciden 7 tanesi kız. Bu da gurur verici bir durum.

Şimdi de inşaat mühendisliği tercih etmeye karar vermiş iseniz ve tabi İtü’ye gelmişseniz sizi ilk yıl neler bekliyor anlatayım. İlk önce hazırlık okumanız gerekiyor. Çünkü İtü’de eğitimin %30 u ingilizce. Bunu bazı insanlar sanki biz ingilizcenin %30 luk kısmını kullanıyoruz şeklinde yorumluyorlar. Ben o insanların zekalarını yorumlamak istemiyorum:) Eğitimin %30 ingilizce olmasının anlamı alacağınız toplam kredinin ki bu aşağı yukarı 150 kredidir, %30 u ing alınma zorunluluğu var. Hangileri olacağına kendiniz karar veriyorsunuz. Mesela ben bu dönem diferansiyel denklemler dersinin inglizce olanını yani differential equations dersini aldım. Ama kimsenin gözü korkmasın bence hazırlık okuyan birisi için ingilizce dersler sorun olmayacaktır. Tabi herkes hazırlık okumak zorunda değil. Kayıt zamanı sınav yapılıyor, 60 üzeri alanlar 1. sınıftan başlayabiliyorlar. Peki 1. sınıfta neler yapılıyor biraz da bu konudan bahsedeyim. 1. sınıfta hemen hiç bölüm dersi görülmez. İlk yıl matematik, fizik, kimya gibi havuz dersleri alınır. Havuz dersi nedir peki? Havuz dersi demek tüm bölüm öğrencileri ile ortak aldığın ders demek. Matematik, lineer cebir ya da fizik gibi. İlk sene bu temel dersler alınır. Daha sonra bölüm derslerine geçilir. Bu arada ilk sene sonunda ortalamanız yeterince iyi ise örneğin dört üzerinde 3.5 gibi, istediğiniz başka bir bölüme yatay geçiş yapmak için başvurabilirsiniz. Bizim okulun bir avantajı da şu ki çift anadal diye bir program var. 1. ve 2. sınıf sonunda çift anadala başvurup asıl bölümünüz yanında ikinci bir lisans diploması da alabilirsiniz. Bu konularda bilgiyi www.sis.itu.edu.tr adresinden alabilirsiniz.

Son olarak bir de dışarıdan gelenler için kampüsten ve yurtlardan söz edeyim. İtü’nün asıl kampüsü Maslak’ta. Bunun dışında Mimarlık Fakültesi Taksim Taşkışla Kampüsünde, Makina Fakültesi Gümüşsuyunda, İşletme Fakültesi Maçka’da, bir de Denizcilik Fakültesi Tuzla’da. Kampüs içerisinde çok sayıda yurt bulunmakta. Bunlar devlet yurtlarına kıyasla oldukça yüksek ücretli fakat bir o kadar da rahat yurtlardır. Yurt olanakları ile ilgili detaylı bilgi için bu adresi tıklayın. Bunun dışında kampüste yaşayan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, ayazağa yerleşkesi hem şehirle içiçe hem de bir o kadar sakin ve huzurlu bir yerdir. Sanırım İstanbul’un orta yerinde bu kadar yeşille iç içe yaşadığım için çok şanslıyım. Maslak ile ilgili fotoğrafları yukarıda foto isimli sayfada bulabilirsiniz. Şu an için aklıma yazacak daha fazla birşey gelmiyor. Tercih yapan bütün arkadaşlara kolaylıklar ve bol şans diliyorum…

30 Temmuz 2008, Maslak

Not: bu yazıyı yazdıktan bir kaç gün sonra ancak fırsat buldum. Sizlerle bugün kampüste çektiğim birkaç fotografı da paylaşmak istiyorum.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü:

Mustafa İnan Kütüphanesi:

İtü Çarşı Konukevi:

Eski Rektörlük Önü:

10 Yorum »

  • oyyla.com :

    İtü inşaat Mühendisliği…

    Öss tercihlerinin bitmesine yakın İtü ve inşaat mühendisliği hakkında düşüncelerimi yazdım….

  • ufuk :

    yeni tercih yapacak arkadaşlar için çok güzel, faydalı bi yazı olmuş yasemin.. fotoğraflar süper her zamanki gibi bide şu ağaçlı yolumuzu koysaydında tercih edenlerin sayısı katlansaydı =)

  • archadian (author) :

    Ufuk uzun zamandır bloguna yazı yazmıyorsun, seni gördüğüme sevindim. Keşke biraz da sen anlatsaydın. Bu sayede bizim bölümün puanları oldukça yükselirdi .)

  • murat :

    dediklerine ayyynen katılıyorum, ben de burdayım ve mutluyum.

  • Ahmet Taner :

    itü inşaat kan kaybetmekte senelerdir, inşallah eski günlerimize geri dönebiliriz

    saygılar

  • zehra :

    mrb bu sene tercihlerimde insaat müh.liğine de yer vermeyi düşünüyorum.ama puanım itü ye yetmio.mesela dicle üniv.ne yerleşirsem geçiş şansım olabilir mi,siz alıyormusunuz,son sorum bayan olmamın dez avantajı ne durumda?? bilgilendirirseniz çok sevinirim kolay gelsin.

  • admin (author) :

    Zehra geçiş konusunda bir bilgim yok fakat bayan olmanın dezavantajı olmaz dersem çok gerçekçi konuşmuş sayılmam. Bu yaz staj için başvurduğum yerde bayan olduğum için geri çevrildim. Fakat bu tip fosil kafaları takmıyorum. Sanırım ileride nerede çalışmayı düşünüyorsan onu da göz önünde bulundurman gerekli. Bir de senin kendini nasıl hissettiğin. Açıkçası benim bayan olmamla ilgili herhangi bir korku aklımın ucundan dahi geçmedi…

  • Selman :

    Arkadaşlar ben de inşaat mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim ve ortalamam 3.77 sizce itü ye yatay geçiş yapabilirmiyim?
    İllaki kesin bir bilgi gerekmiyor tahminlerinizi de söyleyebilirsiniz:D

  • Muharrem :

    Ben de İTÜ İnşaat Mühendisliğine gitmek istiyorum.Bilgilendirdiğin için teşekkürler.

  • Duko yapı :

    Bence bayanların inşaat sektöründe dez avantajı yerine erkeklerden daha avantajlılar. Bayan mühendis mezunları çok az sayıda olduğundan iş imkanları daha çoktur.

Düşünceni paylaş!

Lütfen dilimizi düzgün kullanalım!