Taşkışla ve Mimarlık
Öss tercihlerinin teslim edilmesine az bir süre kala yazılan bu yazının sanırım üniversite adaylarına bir faydası olmayacaktır. Ancak yine de uzun yıllarımı geçirdiğim bu koca binadan ve İTÜ‘den bahsetmeden geçmeyi istemedim. Taşkışla’ya ilk defa 7-8 yıl önce ünv.yi kazandığımda gitmiştim. Babamla birlikte Maslak’ta kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra okulu görmek için Taksim’e gittik. Taksim Gezi Parkını geçip Taşkışla’nın heybetli görüntüsü ile karşılaştık.
Dev sütunlarıyla ve kalın duvarlarıyla bina beklentilerimin oldukça dışındaydı. En çok hatırladığım şey ise, duyduğum hayal kırıklığını babama hissttirmemek için gösterdiğim çabaydı. Bir an kendimi bir kervansarayda dolaşıyor gibi hissetmiştim. Şimdi geri dönüp baktığımda düşünüyorum da: gerçekten haksızlık etmişim. Taşkışla 7 yılda baştan aşağı değişmediğine göre ben epeyce değişmiş olmalıyım. Üniversiteye hazırlanan arkadaşlara söylemek istediğim şu: en son teknoloji ve en modern dersliklerle süslemek bir bina yığınını üniversite yapmaya yetmiyor. Üniversite maddi olduğu kadar manevi bir takım unsurları bünyesinde toplayan bi kurum demektir. Şimdi size şu ünv. şöyle bu ünv. böyle diye akıl vermek bana düşmez. İnternet sayesinde bilgi zaten elimizin altında. Herkese ünv. yerleştirmesi konusunda bol şans diliyorum….
<p>Bence de Taşkışla görüntüsüyle hemde bulunduğu yer itibariyle sadece Türkiye de değil belki de dünya da mimarlık bölümünün okunabileceği ,en güzel fakültelerden birisi.İçeri girdiğinizde o tarihten ve mimariden etkilenmemek mümkün değil,öyle bir yerde okumayı çok isterdım.Yine de oraya girip orada gezebildiğim ve o atmosferi koklayabildiğim için çok şanslı olduğumu düşünüyorum.Osmanlı döneminde morg olarak kullanıldığını duymuştum.Gerçekten okuduğunuz ortam çok önemli,okula gittiğiniz orada bulunduğunuz her an aldığınız eğitimin ,öğrendiğiniz mesleğin ürünü olan tarih kokan bir yapıda üniversite okumak herkese nasip olmayacak kadar güzel bir fırsat olmalı…</p>
Mekan neden içinde yapılan, yapılmayan, yaptırılan, yaptırılmayan, öğretilen, öğretilmeyen şeylerden önemli oluyor? İtü mimarlık fakültesinin tek iyi yanı binası mı? İtü mimarlık fakültesi hakkında ne biliyorsunuz? ‘O tarihi hava, o büyülü mekan’.. önceliklerin sırası mı karışmış? Mimarlık eğitimi hakkında söyleyebileceğiniz bir şey var mı oranın büyülü havasından önce? Orda okuma nedeni mekan mı sadece? İstanbul’da pek çok tarihi mekan var, onların büyülü havasından da bahsedin hadi. Nedir bu zemini olmayan ‘taşkışla’ merakı? O kadar istiyorsaydınız neden okumadınız? Bunu anlamıyorum, ‘orda okumayı çok isterdim, tarihi olması çok güzel’, ama sonra? Güzelliği orda okumak için çalışmayı sağlayamıyor galiba. ‘orda okuyanlar çok şanslı’ bir de onların fikrini sorun isterseniz.
Elbette orda okuyanların fikrini sormak lazım ama, sanırım arkadaşımızın demek istediği şuydu: Taşkışla, mimarlık eğitimi için biçilmiş kaftan. Çünkü malesef ülkemizde öyle çok ünv.! var ki dersaneden farkı yok. Bu bakımdan düşünürsek ünv. kavramını sadece eğitim verilen yer olarak değil binası, kampüsü, geçmişi ile bir bütün olarak ele almak gerekir. Bence Taşkışla’nın orada verilen eğitime etkisi gözardı edilemez.Nefes alınan mekan her zaman insanlar üzerinde psikolojik olarak etkilidir. Kişilerin estetik duyguları gözle gelişir. Ne kadar güzel şey görürseniz gözleriniz ve hisleriniz o kadar hassaslaşır, keskinleşir. Patates baskısı yapar gibi yapılmış betonarme binalarda mimarlık eğitimi alan insanların ellerinden çıkan eserlerin de o binalardan farklı olması zor olur. Neyse çok uzattım galiba, umarım söylemek istediklerimi anlatabildim.
o binayı görüpte büyülenmediğine hatta hayalkırıklığı yaşadığına inanmak nemümkün..istanbulda görülmesi gereken ender yerlerden biri hele de akşam aydınlatılınca maçkadan bakıp iç geçirip okuyasım gelcek kadar heybetli bi bina itü taşkışla..helede bi mimarlık ogrencisi icin okunabilcek en harika bina..