Yapı İşletmesi
Yaz okulunun son günlerine gelmişken, bu dönem aldığım Yapı İşletmesi dersinden de biraz bahsetmek istiyorum. İnşaat sektöründe çalışan profesyonelleri, bir inşaat projesinin geliştirilmesi ve başarı ile tamamlanabilmesi için gerekli olan insan, ekipman, malzeme ve finansal kaynakların en verimli biçimde yönetilmesi ve koordine edilmesi konularında bilgi vermeyi amaçlayan bu ders kapsamında planlama, proje yönetimi, maliyet ve süre yönetimi, cpm, primavera project planner gibi konular üzerinde duruldu. Benim burada daha detaylı olarak bahsetmek istediğim konu ise cpm ve primavera ile ilk çalışmam olan ödevimiz. Konu şöyle: Cpm ile iki katlı bir binanın toplam proje süresinin hesaplanması. Elde edilen verilerin Primavera project planner programına aktarılması.
Öncelikle Cpm’den bahsedeyim. Cpm yani Critical Path Method, ilk kez 1958’de ABD’de Du Pont De Nemours Company adlı kimyasal yatırımlar yapan bir firma tarafından, büyük bir yatırımın planlamasında kullanılmış ve önemli bir miktarda tasarruf sağlanmasına olanak tanımıştır. Kritik Yörünge Metodunda genel olarak her işlem bir ok ile gösterilir. Her işlem bir düğüm noktası ile başlar ve bir düğüm noktası ile biter. İşlemler arasındaki ilişkiler gözönüne alınarak bunların mantıksal kurallara göre sıralanması gerekmektedir. Önce yapılacak iş kalemleri belirlenir. Bir Ana Diyagram oluşturulur. Bu ana şebekeden işlemler alt kalemlere ayrılarak ara diyagramlar oluşturulur. Bunlar birbirine bağlanarak Uygulama İş Programları hazırlanır.
Primavera ise tüm bu planlama işlerinin el ile değil de bilgisayar aracılığı ile daha kolayca yapılmasına olanak sağlayan bir planlama programı. Planlama bilgisayar aracılığı ile yapılmasına karşın, iş kalemleri arasındaki mantıksal bağları ve ağ diyagramlarının oluşturulmasını bilmeyen birisi için primavera pek işe yaramayacaktır. Ben kendimi primavera kullanmasını biliyorum diye görmüyorum çünkü programla sadece basit bir uygulama yaptım. Buradan kimseye öğretmeye kalkmayacağım, bu konuda zaten internette istemediğiniz kadar kaynak var. Ben yalnızca elimdeki ders notlarına link vermeyi düşünüyorum.
Ders notları: Ağ diyagramları
Cpm çizimi için burayı tıklayınız
Süre ve bollukları gösteren tablo için burayı tıklayınız.
İş kalemlerini gösteren tablo için burayı tıklayınız.
Primavera ile hazırlanmış çalışma için burayı tıklayınız.
bu çok faydalı bilgiler için teşekkürler, umarım bir gün işime yarar 🙂 Primavera’nın arayüz ekran görüntüsü için sağ ol, merak etmiştim, demek böyle bir şeymiş. Çok gelişmiş değil ama işe yarar.
Yapı İşletmesi…
Bahsetmek istediğim konu ise cpm ve primavera ile ilk çalışmam olan ödevimiz. Konu şöyle: Cpm ile iki katlı bir binanın toplam proje süresinin hesaplanması. Elde edilen verilerin Primavera project planner programına aktarılması….
İlk tablonun daha net/büyük halini görebilme imkanımız var mı?
Primavera bildiğimiz iş programı hazırlayan program. Son ekran görüntüsü excel ile hazırladığımız iş programının aynısı. Sanırım biraz daha düzenli oluyor bu şekilde.
Bu çalışma 20- 30 iş kalemin oluşması istenen bir inşaat süreci planlaması olduğu için cpm çizimi çok fazla detay içermiyor. Aktiviteler yeterince detaylandırılmamış durumda ancak fikir vermesi açısından yazının altına link veriyorum. Oradan autocad çizimine ulaşabilirsiniz.
walla ben de alıyorum bu dersi şu an ama bööyle programlar yerine Akın erişkon hoca nın deneyimlerinden faydalanıyoruz, keşke bunlardan da bahsetseydi ama tecrübeleri de hat safhada…
Düşünceni paylaş!
Son Eklenen Yazılar
Kategoriler
Arşiv
Etiketler
almanca alışveriş bilişim bilişim teknolojileri zirvesi block blog cad Dersler ders notları dil öğrenmek döküm etkinlik Etkinlikler eğitim imal usulleri inşaat jeolojisi inşaat mühendisliği inşaat mühendisliği dersleri inşaat mühendisliği stajı Kampüs kaynak hesabı kişisel lisansüstü makina elemanları makina mühendisliği dersleri mühendislik proje staj talaşlı imalat Teknik teknik gezi teknoloji uygulamalar vize vize soruları web wordpress wordpress tema yabancı dil yapı işletmesi yapı sektörü yarışma çizim ödevler İtüSon Yorumlar
En Çok Yorumlanan Yazılar
Bağlantılar